نکات آموزشی پیش از خرید SSD برای لپ‌تاپ

با‌این‌که این روزها عمده‌ی لپ‌تاپ‌های بازار با حافظه‌ی SSD روانه بازار می‌شوند، اما همچنان تعدادی زیادی از لپ‌تاپ‌های چندسال کارکرده‌ای وجود دارد که حافظه‌ی SSD ندارند و بروزرسانی این بخش می‌تواند سرعت کارکرد لپ‌تاپ را بسیار بهبود ببخشد. همچنین کمبود فضای حافظه پیش‌فرض لپ‌تاپ و استفاده از جدیدترین گزینه‌ها نیز...

تحریریه کارینت
27 آبان 1403
حامی: زومیت
Karynet Blog
c8759c28-4dcc-48e3-ab83-01725ab0f463
https://karynet.ir/?p=85545

با‌این‌که این روزها عمده‌ی لپ‌تاپ‌های بازار با حافظه‌ی SSD روانه بازار می‌شوند، اما همچنان تعدادی زیادی از لپ‌تاپ‌های چندسال کارکرده‌ای وجود دارد که حافظه‌ی SSD ندارند و بروزرسانی این بخش می‌تواند سرعت کارکرد لپ‌تاپ را بسیار بهبود ببخشد. همچنین کمبود فضای حافظه پیش‌فرض لپ‌تاپ و استفاده از جدیدترین گزینه‌ها نیز می‌تواند دلیل دیگری برای این مسئله باشد. برای همین با موضوع نکات آموزشی پیش از خرید SSD برای لپ‌تاپ در خدمت شما هستیم.

آشنایی با انواع SSD لپ تاپ

اگر قیمت هارد لپ تاپ برای شما اهمیت دارد در ابتدا با انواع آن آشنا شوید. در یک نگاه کلی و در کنار هاردهای معمولی HDD، چهار نوع حافظه پرسرعت SSD برای لپ‌تاپ‌ها موجود است که متناسب با بودجه مالی و البته مدلی که لپ‌تاپ شما پشتیبانی می‌کند، می‌توانید از آن‌ها استفاده کنید:

  • SATA SSD : این حافظه‌ها در فرم‌فکتور ۲.۵ اینچی و رابط اتصال SATA III موجود هستند. با بسیاری از لپ‌تاپ‌ها سازگاری دارند و هر چند از حافظه‌های سنتی HDD بسیار سریع‌تر بوده اما جزو کم‌سرعت‌ترین حافظه‌های SSD بازار هستند و البته قیمت مناسبی هم دارند.
  • M.2 SATA : فرم‌فکتور تولیدی آن M.2 بوده ولی از رابط SATA برای انتقال اطلاعات استفاده می‌کند. سرعت یکسانی با مدل SATA SSD دارد ولی به‌دلیل فرم‌فکتور آن جمع‌وجورتر است.
  • PCIe SSD :‌ معمولا در فرم‌فکتور M.2 تولید می‌شوند و از رابط انتقال اطلاعات PCIe پشتیبانی می‌کنند و سرعت بیشتری از مدل‌های ساتا قبلی دارند.
  • NVMe SSD : در فرم‌فکتور M.2 تولید می‌شوند و از رابط پرسرعت NVMe استفاده می‌کنند. برای استفاده از این حافظه شما به یک پورت M.2 پشتیبانی‌کننده از رابط اتصال پرسرعت NVMe نیاز دارید. این مدل سرعت بسیار بالایی دارد و مناسب کاربری‌های سنگین و حرفه‌ای است و یکی از دلایل بالا بودن قیمت لپ تاپ گیمینگ همین مورد است.

البته نوع دیگری از SSD نیز وجود دارد که معمولا آن را به‌نام هارد اکسترنال نیز می‌شناسیم که بدون‌شک موضوع مورد بحث ما نیست و برای استفاده از آنان صرفا کافی است که پورت اتصال آن را در کناره‌های لپ‌تاپ خود داشته باشیم.

به کدام ویژگی های SSD توجه کنیم؟

معمولا اطلاعات زیادی در صفحات خرید محصولات وجود دارد. شاید مهم‌ترین ویژگی‌ها که افراد از روی آن اقدام به خرید یک اس‌اس‌دی می‌کنند، سرعت نوشتن و خواندن ترتیبی آن است که در ابتدای مشخصات آن محصول درج شده است.

مثلا برای Samsung 990 Pro NVMe M.2 1TB چنین چیزی برابر با ۷۴۵۰ مگابایت بر ثانیه در خواندن ترتیبی و ۶۹۰۰ مگابایت بر ثانیه در نوشتن ترتیبی است. شاخص خواندن و نوشتن ترتیبی برای انتقال فایل‌های بزرگ اهمیت دارد؛ انتقال یک فیلم 4K مثلا ۳۰ گیگابایتی یا فایل‌های چند گیگی بیشترین بهره را از این نوع عملیات‌های می‌برند.

از طرفی عملی همانند سرعت بالا آمدن ویندوز بیشتر متکی به خواندن و نوشتن تصادفی است و کارهای مولتی‌تسکینگ و کار همزمان با نرم‌افزارهای مختلف نیز روی این مسئله تکیه دارند. در یک نگاه کلی، وقتی صحبت از کار با فایل‌‌های کوچک و متنوع است، شاخص خواندن و نوشتن تصادفی و وقتی صحبت از فایل‌‌های بزرگ است، خواندن و نوشتن ترتیبی اهمیت دارد.

ناگفته پیداست که با نگاهی به مشخصات هر SSD به‌راحتی مشخص که سرعت خواندن و نوشتن تصادفی این محصولات از نوع ترتیبی آن‌ها به‌مراتب پایین‌تر است.

چگونه بفهمیم لپ تاپ از کدام نوع SSD پشتیبانی می کند؟

عوامل جانبی موثر بر سرعت SSD

بااین‌که خرید بهترین‌های بازار باب‌میل بسیاری از ما است اما سرعت یک SSD صرفا به اطلاعات درج شده‌ی روی جعبه آن بستگی ندارد. گاهی پورت SSD مادربرد شما صرفا از نسل سوم رابط PCIe پشتیبانی می‌کند و استفاده از یک حافظه اس‌اس‌دی PCIe نسل چهار، سرعت آن را محدود به نسل سوم می‌کند و نمی‌تواند بالاتر برود.

از طرفی، حتی در صورت پشتیبانی کامل مادربرد، یک پردازنده ضعیف نیز می‌تواند گلوگاه سیستم شما در استفاده از SSD باشد و این‌گونه نتوانید سرعت نهایی آن را مشاهده کنید. از طرفی تنظیمات مادربرد در بایوس لپ‌تاپ‌هایی که معمولا با SSD عرضه نشده‌اند هم می‌تواند سرعت نهایی را محدود کند و پس از نصب اس‌اس‌دی نیازمند تنظیم دوباره بایوس خود هستید.

نکته‌ی انتهایی در این بخش نیز توجه به میزان پرشدگی حافظه‌ است. کاهش فضای خالی SSD به زیر ۱۰ الی ۱۵ گیگابایت می‌‌تواند تاثیر منفی روی به‌خصوص سرعت نوشتن آن‌ها داشته باشد یکسری از عملیات‌های روتین آن را دچار مشکل کند.

چگونه بفهمیم لپ تاپ از کدام نوع SSD پشتیبانی می کند؟

روش‌های متعددی وجود دارد. در قدم اول دفترچه راهنمای کاربر یا همان User Manual و بخش مرتبط با حافظه‌های قابل پشتیبانی آن است. در قدم دوم می‌توانید به وب‌سایت سازنده لپ‌تاپ مراجعه کنید و مشخصات درج‌شده برای محصول خود را مطالعه کنید.

در قدم بعدی استفاده از ابزارهای بررسی خودکار سیستم توصیه مي‌شود. مثلا نرم‌افزار Crucial System Scanner می‌تواند پس از بررسی سیستم شما حافظه اس اس دی های پیشنهادی مناسب آن را برای شما فهرست کند.

پرس‌وجو در سایت‌های تخصصی همچون بخش محصولات زومیت نیز می‌تواند بسیار مفید باشد و کاربران و کارشناسان زومیت می‌توانند کمک حال شما باشند.

درنهایت اگر با هیچ‌کدام از روش‌های بالا به نتیجه نرسیدید می‌تواند با بازکردن لپ‌تاپ و مشاهده پورت‌های موجود روی مادربرد، جواب خود را به‌دست آورید که البته ما این روش را به شما توصیه نمی‌کنیم.

بهترین SSD لپ تاپ بر اساس قیمت

در بازه‌های قیمتی مختلف گزینه‌های پیشنهادی متنوعی وجود دارد اما پیشنهاد کارشناسان زومیت به شما موارد زیر است.

SSD برای لپ‌تاپ‌هایی با پشتیبانی از درگاه M.2:

  • Samsung 990 Pro
  • Western Digital Blue SN570
  • MSI SPATIUM M450
  • Lexar NM620
  • MP600 PRO LPX
  • XPG GAMMIX S70 BLADE

SSD برای لپ‌تاپ‌هایی با پشتیبانی از درگاه SATA:

  • Kodak X150 SATA 2.5 Inch
  • Samsung 870 EVO
  • Lexar NQ100
  • ADATA SU800
  • Crucial MX500

خرید SSD برای لپ تاپ به کمک زومیت

خرید SSD برای لپ‌تاپ برای بخشی از کاربران فرآیند پیچیده‌ای است. بخش محصولات زومیت با امکانات متنوع و لیست بروز محصولات خود، مکان ایده‌آلی برای ساده‌سازی این‌گونه خرید‌ها است.

صفحات اختصاصی هر محصول در کنار بخش نظرات کاربران و کارشناسانی که پاسخ سوال‌های شما را مي‌دهند، همگی برای آسودگی خاطر شما در خرید لوازم موردنیازتان است. در انتها از بخش «فروشندگان و قیمت» می‌توانید ارزان‌ترین گزینه را از میان فروشندگان مورد اعتماد زومیت برای خرید خود انتخاب کنید.

امتیاز بدید

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


مطالب مشابه بیشتر
تحریریه کارینت
08 شهریور 1403
تحریریه کارینت
14 آبان 1403