اولین قدم برای داشتن یک خانه هوشمند چیست؟

بدون شک امروزه همه‌ی افراد به دنبال یک زندگی راحت هستند؛ زندگی که بتوان تمام امور پیچیده و وقت‌گیر آن را به طور خودکار و تنها با یک کلیک یا تاچ ساده مدیریت کرد. خوشبختانه پیشرفت تکنولوژی این امر را به کمک اینترنت اشیاء و سیستم‌های هوشمندسازی میسر کرده است...

تحریریه کارینت
15 آبان 1403
حامی: الکترو تعمیر
Karynet Blog
792e32b7-0ed7-4636-a5a4-493f36a8f861
https://karynet.ir/?p=85667

بدون شک امروزه همه‌ی افراد به دنبال یک زندگی راحت هستند؛ زندگی که بتوان تمام امور پیچیده و وقت‌گیر آن را به طور خودکار و تنها با یک کلیک یا تاچ ساده مدیریت کرد. خوشبختانه پیشرفت تکنولوژی این امر را به کمک اینترنت اشیاء و سیستم‌های هوشمندسازی میسر کرده است و شرایطی مهیا شده که بتوانیم خانه را هوشمند کرده و وارد یک زندگی مدرن شویم. شاید بپرسید که خانه هوشمند چیست؟ خانه هوشمند در واقع محیطی است که برای ابعاد مختلف زندگی روزمره از دستگاه‌هایی چون: حسگرها، دوربین‌ها و دیگر وسایل برای خودکارسازی استفاده می‌کند که همه متصل به اینترنت هستند.

طراحی دستگاه‌ها معمولاً طوری است که قابلیت همکاری و ارتباط با هم را داشته باشند تا بتوانند وظایف خود در پاسخ به ورودی کاربر به طور خودکار انجام دهند. فن‌آوری خانه هوشمند که به آن اتوماسیون خانگی نیز می‌گویند، علاوه بر بهره‌وری انرژی، امنیت و راحتی را نیز برای صاحبان خانه فراهم می‌کند و به آنها امکان کنترل دستگاه‌های هوشمند را می‌دهد. از جمله تجهیزاتی که می‌توان در فرآیند هوشمندسازی به کار برد، تعمیر آیفون تصویری و همچنین نصب آیفون تصویری برای ارتقاء امنیت و دسترسی راحت‌تر است.

گام‌های ابتدایی هوشمندسازی خانه

لازم است بدانید که برای شروع هوشمندسازی خانه ابتدا باید شرایط پروژه را بررسی کنید. وضعیت ساختمان و زیر ساخت اجرا شده یا قابل اجرا برای سیستم مهمترین نکاتی هستند که باید مورد توجه قرار گیرند. برای شفاف‌‍‌سازی بهتر موضوع، ساختمان‌ها را به دو گروه ساخته شده و در حال ساخت تقسیم کرده و به بیان راه‌کارهای شروع هوشمندسازی هر گروه می‌پردازیم:

ساختمان در حال ساخت

اولین قدم برای هوشمندسازی ساختمان در حال ساخت، برآورد تجهیزات مورد نیاز است. در واقع در این مرحله تنها فرقی که بین ساختمان‌های ساخته شده و در حال ساخت وجود دارد، باز بودن دست شما  برای اجرای زیرساخت مورد نیاز در ساختمان‌های در حال ساخت است. از این رو برای تعیین درست تجهیزات ابتدا نیازسنجی دقیق پروژه انجام شود. یک قلم و کاغذ بردارید و هر چه مد نظر دارید را یادداشت کنید؛ البته در جهت تعیین تجهیزات مورد نیاز خانه هوشمند لازم است شناخت کافی از تجهیزات و عملکردهای آن‌ها داشته باشید.

آپارتمان ساخته شده

از جمله نیازهایی که در ساختمان ساخته شده لازم است به سیستم هوشمند متصل شوند می توان به موارد زیر اشاره کرد

  • نور و روشنایی لازم برای اتاق خواب ها که شامل دیوارکوب، نورپردازی و نور مخفی سقف (و احتمالا نور بالای میز آرایش) می‌شود.
  • روشنایی سالن یا اتاق پذیرایی که شامل لوستر، دیوارکوب، نور مخفی سقف و هالوژن‌ها می‌شود.
  • نور و روشنایی آشپزخانه که شامل نور مخفی، روشنایی سقف و نور بین کابینت‌ها می‌شود.
  • سیستم‌های سرمایشی و گرمایشی خانه، در این مرحله نوع سیستم مورد استفاده باید تعیین شود.
  • پریزهای هوشمند لازم که معمولاً دو عدد در آشپزخانه و دو عدد در پذیرایی تعبیه می‌شود.
  • به کارگیری شیرهای مرکزی آب و گاز
  • تعبیه‌ی فیوز اصلی برق

گفتنی است که می‌توانید این امکانات را برای شروع هوشمندسازی ساختمان استفاده کنید البته می‌توانید سیستم هوشمند کامل تر یا با امکانات کمتر نیز انتخاب کنید این مسئله با توجه به نظر مشتری تغییر می‌کند؛ همچنین می‌توانید برای دسترسی بهتر و کنترل متمرکز تجهیزات، از تاچ پنل هوشمند نیز استفاده نمایید.

مشخص کردن تجهیزات مورد نیاز

بعد از اینکه نیازهای پروژه را در شروع هوشمندسازی ساختمان، تعیین کردیم، سراغ تجهیزات مورد نیاز می‌رویم به عنوان مثال: می‌توان برای روشنایی اتاق‌ها بسته به تعداد سر خط روشنایی، از یک کلید لمسی هوشمند سه پل یا چهار پل استفاده کرد. اگر سالن پذیرایی شما دارای یک لوستر، دو عدد دیوار کوب و نور مخفی باشد نیازمند یک کلید هوشمند دو پل (برای لوستر) و یک کلید سه پل برای دیوارکوب ها و نور مخفی هستید؛ اگر متراژ نور مخفی بیشتر از 10 متر باشد بهتر است از کلید توان بالا (16 آمپر) استفاده کنید. همچنین توصیه شده که برای هالوژن‌ها از کلید توان بالا استفاده نمایید. اگر تعداد تجهیزات روشنایی پذیرایی تغییر کند، نیازمند کلیدهای بیشتری خواهید بود. برای نور آشپزخانه نیز نیازمند یک کلید لمسی هوشمند 3 پل هستید؛

در شروع هوشمندسازی ساختمان، بر اساس برآوردهای انجام شده تعداد کلیدهای لمسی هوشمند مورد نیاز را تعیین کنید؛ همچنین برای هماهنگی ظاهری کلیدها برای حمام و سرویس نیز از کلید لمسی استفاده می‌کنیم. با این اوصاف 2 کلید لمسی به برآورد ما افزوده می شود. برای هوشمندسازی پریزها و شیرهای آب و گاز نیز نیازمند ماژول عملگر هوشمند (رله هوشمند) هستیم ؛ ضمن اینکه اگر از شیر اهرمی استفاده کردیم عملگر شیر اهرمی نیز باید لحاظ شود؛ همچنین برای کنترل متمرکز تجهیزات خانه هوشمند از یک نقطه، از کنترلر دینامیک در داخل منزل استفاده می‌شود. اگر قصد هوشمند سازی ساختمان در حال ساخت را دارید می‌توانید از رله‌های هوشمند تابلویی نیز بهره بگیرید فقط توجه کنید که اگر از سیستم تابلویی، استفاده کنید زیرساخت سیم کشی پروژه متفاوت خواهد بود. به همین دلیل استفاده از رله برای ساختمان‌های در حال استفاده چالش‌هایی به همراه دارد.

دیگر تجهیزات هوشمند سازی ساختمان**

  • از دیگر تجهیزات هوشمند سازی خانه می‌توان به تلویزیون‌های هوشمند اشاره کرد که برای دسترسی به محتوا از طریق برنامه‌های کاربردی، مانند ویدیو و موسیقی درخواستی، به اینترنت وصل می‌شوند. همچنین برخی از این تلویزیون‌ها دارای تشخیص صدا یا ژست می‌باشند.
  • یکی دیگر از تجهیزات، سیستم‌های روشنایی هوشمند، مانند Hue هستند که علاوه بر اینکه قابلیت کنترل و سفارشی شدن از راه دور را دارند می‌توانند زمان حضور شما در اتاق را نیز تشخیص داده و در صورت نیاز  نور را تنظیم کنند. این لامپ‌ها می‌توانند توسط نور روز، خود را تنظیم کنند.
  • ترموستات‌های هوشمند، مانند Nest از شرکت Nest Labs، که با Wi-Fi یکپارچه عرضه شده و به کاربران فرصت می‌دهند تا بر دمای خانه نظارت کرده و آن را از راه دور برنامه‌ریزی و کنترل نمایند. این دستگاه‌ها همچنین عملکرد ساکنین منزل را یاد گرفته و تنظیمات را به طور خودکار تغییر می‌دهند تا حداکثر راحتی و کارایی را برای شما فراهم کنند. از سویی دیگر مصرف انرژی را گزارش داده و به کاربران یادآوری می‌کنند که فیلترها را عوض نمایند.
  • قفل‌های هوشمند و بازکننده‌های درب گاراژ، از دیگر تجهیزاتی هستند که به کاربران امکان می‌دهند به بازدیدکنندگان اجازه یا منع ورود بدهند. این قفل‌ها می‌توانند زمان نزدیکی ساکنین به منزل را تشخیص داده و درب را برای آنها باز کنند.
  • دوربین‌های امنیتی هوشمند، نیز یکی از تجهیزات کارامدی است که به صاحب‌ خانه فرصت می‌دهد در تعطیلات و هر تایمی که خانه نیستند به خانه خود نظارت داشته باشند. همچنین حسگرهای حرکتی هوشمند قادر هستند تفاوت بین ساکنین، بازدیدکنندگان، حیوانات خانگی و سارقان را تشخیص داده و در صورت مشاهده هر رفتار مشکوکی صاحب‌خانه را مطلع می‌کنند.

جمع بندی

همانطور که گفتیم خانه‌‌ی هوشمند محیطی است که وسایل خانه به اینترنت متصل بوده و قابلیت کنترل از راه دور را دارند در واقع  فناوری پشت ساختمان هوشمند، اینترنت اشیا است. لوازم منزل به شبکه‌ای از اینترنت و گوشی هوشمند شما متصل شده و رفاه اهل خانه را بیشتر می‌کنند. تجهیزات هوشمند سازی ساختمان شامل مواردی چون: تلویزیون، سیستم‌های روشنایی، ترموستات‌های هوشمند، قفل و دوربین‌های امنیتی و.. هستند که هدف از بکارگیری آنها آسان‌تر کردن زندگی روزمره، بهبود بهره وری انرژی، ارائه امنیت بیشتر و .. است. شما می‌توانید با توجه به نیاز و ترجیح خود یک یا چند مورد از این تجهیزات را در ساختمان پیاده‌سازی کرده و زندگی بهتر و راحت‌تری داشته باشید.

سؤالات متداول

  1. خانه هوشمند چیست؟ خانه‌ای که مجهز به تجهیزات پیشرفته و هوشمند باشد را گویند. این تجهیزات به اینترنت متصل شده و قابلیت کنترل از راه دور دارند.
  2. برای هوشمندسازی ساختمان چه تجهیزاتی لازم است؟ تجهیزاتی چون: دوربین مدار بسته، سنسورهای حرکتی، یخچال و تلویزیون هوشمند لازم است.
  3. درچه مرحله ای می‌توان خانه را هوشمند کرد؟ با وجود تجهیزات و تکنولوژی‎ها تقریبا در هر مرحله ای حتی بعد از اتمام کار نیز امکان‌پذیر است اما بهتر است قبل از اجرای تاسیسات برقی باشد.
5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *


مطالب مشابه بیشتر
تحریریه کارینت
07 دی 1402