اگر تایم زیادی را با لپتاپ یا کامپیوتر خود سپری میکنید، بهاحتمال زیاد با یکی از مشکلات رایج گرافیکی روبرو شدهاید. این مشکلات از زمان عرضه کارت گرافیکهای ساده برای اولینبار گریبانگیر گیمرها و کارگران شده است. حال در این مقاله میخواهیم ببینیم مشکلات عملکرد گرافیکی ویندوز 10 چیست و نحوه بهبود آنها چگونه است.
در ابتدا به این نکته اشاره کنیم که در صورتی که کاربر ویندوز 10 هستید بهتر است تا با تهیه لایسنس مناسب ورژن سیستم عاملتان، به عنوان مثال لایسنس ویندوز 10 پرو، از امکانات کامل این سیستم بدون نقص و کامل بهره مند شوید، همچنین با مراجعه به صفحه قیمیت لایسنس ویندوز 10 میتوانید از مزایا تهیه لایسنس اورجینال و همچنین قیمت سایر ورژن های ویندوز 10 نیز مطلع شوید.
بررسی مشکلات رایج عملکرد گرافیکی در ویندوز 10
مشکلات گرافیکی میتواند نمودهای مختلفی داشته باشد و هر کس را بهنوعی درگیر خود کند. برخی از این مشکلات عملکرد گرافیکی ویندوز 10، عبارتاند از:
- راهاندازی آهسته
- صدا یا مصنوعات دارای نقص و عیب فنی
- عدم وجود صدا
- قطعشدن ارتباطات
- فرایندها همراه با مصرف زیاد CPU
- دسترسی یا انتقال آهسته به شبکه
مشکلات عملکرد گرافیکی ویندوز 10 میتواند دلایل مختلفی داشته باشد؛ از مشکلات کوچک و جزئی گرفته تا مسائل بزرگ و پیچیده، هرکدام علتهای متفاوتی دارند.
در زیر به بررسی برخی از رایجترین دلایل مشکلات GPU میپردازیم.
- درایورهای کارت گرافیک: یکی از رایجترین مشکلات گرافیکی که ممکن است برایتان پیش آید، بهخاطر درایورهای قدیمی یا کارت گرافیکهای خراب است. درایورها، نرمافزارهایی هستند که به سیستم عامل شما اجازه میدهند تا با سختافزار، تعامل داشته باشد.
- تنظیمات کارت گرافیک: تنظیمات نادرست کارت گرافیک هم میتواند یکی از علتهای مشکلات عملکرد گرافیکی ویندوز 10 باشد.
- مشکلات نرمافزاری: در برخی موارد ممکن است برخی از نرمافزارها با کارت گرافیک شما تداخل داشته باشند و با یکدیگر سازگاری نداشته باشند؛ در این صورت، ممکن است لپتاپ دچار مشکلات GPU شود.
- مشکلات سختافزاری: در برخی از موارد نیز مشکلاتی که در سخت افزار لپ تاپ شما وجود دارد میتواند باعث بروز مشکلات شود؛ مانند خرابی کارت گرافیک یا مادربورد.
- ویروسها و بدافزارها: درصورتیکه سیستم شما ویروسی شده باشد، این ویروسها و بدافزارها میتوانند به فایلهای سیستم و درایورها، آسیب برسانند و باعث مشکلات گرافیکی شوند.
چرا درایورهای گرافیکی قدیمی میتوانند باعث مشکلات عملکردی شوند؟
درایورهای گرافیکی، پل ارتباطی بین گرافیک (سختافزار لپ تاپ) و سیستم عامل (نرم افزار لپ تاپ) هستند. این درایورها دائماً در حال آپدیت هستند تا با سختافزارهای جدید سازگار شده، مشکلات شناخته شده جدید را برطرف کرده و عملکرد کلی سیستم را بهبود بخشند. حال دلایل اصلی که باعث میشوند درایورهای گرافیکی قدیمی، مشکلات عملکردی ایجاد کنند، عبارتاند از:
- برقراری ارتباط ناقص: درایورهای قدیمی میتوانند باعث ایجاد ارتباط معیوب بین سیستم عامل و سخت افزار رایانه شما شوند.
- عدم دریافت پشتیبانی از سخت افزار جدید: کارت گرافیکهای جدید دارای ویژگیها و فناوریهای جدیدی هستند که این ویژگیها در درایورهای قدیمی پشتیبانی نمیشوند؛ بنابراین، این امر منجر به کاهش عملکرد، نمایش نادرست تصاویر و حتی کارکرد نادرست برخی از برنامهها میشود.
- ناسازگاری با بهروزرسانیها: ممکن است درایورهای قدیمی با آخرین بهروزرسانیهای سیستمعامل سازگار نباشد.
- برطرفنشدن مشکلات امنیتی: با گذشت زمان، آسیبپذیریها و شکافهای امنیتی جدیدی در درایورهای قدیمی کشف میشوند. اگر این آسیبپذیریها برطرف نشوند، میتوانند منجر به سوءاستفاده هکرها شوند و به سیستم شما صدمه بزنند.
- بهینهنشدن درایورهای قدیمی برای نرمافزارهای جدید: بسیاری از بازیها و برنامههای گرافیکی برای بهرهبرداری از ویژگیهای جدید کارت گرافیک و درایورهای آپدیت شده، بهینه شدهاند. استفاده از درایورهای قدیمی میتواند منجر به کاهش عملکرد این برنامهها شود.
- تغییرات در سیستمعامل: فرقی ندارد لایسنس ویندوز 10 پرو را خریداری کرده باشید یا هر نسخه دیگر، با هر بروزرسانی که ویندوز ارائه میدهد، در نحوه تعامل سیستم عامل با سختافزار نیز تغییراتی ایجاد میشود. در این صورت، درایورهای قدیمی ممکن است با این تغییرات سازگار نباشند و باعث ایجاد مشکلات عملکرد گرافیکی ویندوز 10 شوند.
این موارد، برخی از مشکلات عملکرد گرافیکی ویندوز 10 هستند.
روشهای بهبود عملکرد گرافیکی در ویندوز 10
بهبود مشکلات عملکرد گرافیکی در ویندوز 10، به خصوص برای گیمرها و افرادی که با نرمافزارهای گرافیکی سنگین کار میکنند، بسیار مهم است. شما میتوانید با انجام برخی تنظیمات و بهینهسازی، تجربه گرافیکی بهتری را داشته باشید.
برخی از روشهای بهبود مشکلات عملکرد گرافیکی ویندوز 10، عبارتاند از:
- بهروزرسانی درایورهای گرافیک: بروزرسانی درایورها میتواند باعث بهبود عملکرد رایانه، سازگاری با سختافزار جدید، رفع باگها و اشکالات شود و همچنین ویژگیهای جدید را نیز ارائه میدهد.
- روشنکردن حالت بازی (Game Mode): این ویژگی بهصورت پیشفرض در Windows 10 فعال است. این قابلیت، منابع سیستم شما را برای بازیها، بهینه کرده و FPS را تقویت میکند.
- بستن برنامههای غیرضروری: برنامههای زیادی در پسزمینه اجرا میشوند که ممکن است منابع سیستم شما را مصرف کنند. با بستن این برنامهها میتوانید عملکرد سیستم را بهتر کنید.
- غیرفعالکردن برنامههای شروع خودکار: برنامههای استارتآپی که بهصورت خودکار، هنگام روشنشدن ویندوز، باز میشوند نیز منابع سیستم را مصرف میکنند؛ بنابراین بهتر است این برنامهها را غیرفعال کنید.
- ارتقای کارت گرافیک: اگر کارت گرافیک شما قدیمی یا کمقدرت است، میتوانید با ارتقای آن، عملکرد گرافیکی ویندوز 10 را به صورت قابل توجهی بهبود بخشید.
- افزایش میزان رم فیزیکی: اگر حافظه رم سیستم شما کم است، میتوانید با افزایش آن، باعث بهبود عملکرد کلی سیستم شوید.
- تمیزکردن سیستم: شاید برایتان عجیب باشد، اما گردوغبار میتواند باعث کاهش عملکرد سیستم شود؛ بنابراین، سیستم خود را بهصورت مرتب، تمیز کنید.
مواردی که در بالا ذکر شدند، چند راهکار برای بهبود عملکرد گرافیکی در ویندوز 10 هستند.
نتیجهگیری
اگر بخواهیم بهصورت خلاصه از مشکلات عملکرد گرافیکی ویندوز 10 صحبت کنیم، میتوانم بگویم که معمولاً این مشکلات، قابل حل هستند. شما میتوانید با انجام بررسیهای دقیق در حوزه علت بروز آنها و پیادهسازی راهکارهای مناسب در جهت حل آنها، تجربه گرافیکی بهتری داشته باشید.